Locuri

logo

- Localitatea Radaseni se afla amplasata in partea de nord a Moldovei, in sudul judetului Suceava, la 3 km departare de Municipiul Falticeni si 30 km de resedinta de judet, Municipiul Suceava.

- Iata cum descrie Mihail Sadoveanu aceasta localitate:
"De la Falticeni, adica satul lui Foltic, apuci in sus, spre miaza-noapte, pe langa vechea razesie a Buciumenilor, care mai pastreaza hartia domneasca a lui popa Bucium de la Alexandru Voda Batranul, prin marginea oprisenilor, adica asezarea lui Opris, si nu umbli pe jos decat pret de jumatate de ceas pana la dealul ce se cheama horbaza apoi treci printr-o zona de gradini si frumoase gospodarii."
- Satul este o adevarata gradina, primavara fiind un adevarat RAI cu pomi infloriti si o vegetatie abundenta, astfel incat abia se mai observa casele frumoase si ingrijite, cu pereti albi si acoperisurile de sindrila.. Ici, colo se mai poate vedea si cate un iaz in cotloanele mai adanci ale livezilor, iazuri ce rasfrang in luciul lor peisagii tihnice si poetice.

- Satul Radaseni, amplasat in aceasta zona subcarpatica, are forma de galeata cu deschiderea spre valea somuzului mare, aparat in cursul istoriei sale de vederea pradalnicilor si de urgia vanturilor de miaza-noapte.
- Stema satului este compusa dintr-un scut, un mari cu frunza, reprezentand pomicultura veche traditie a locuitorilor, si doua spice de grau incrucisate reprezentand agricultura, iar in partea de sus sunt zidurile cetatii Suceava.

- Satul Radaseni pastreaza inca din timpuri stravechi numeroase evenimente si traditii, fiind deosebit atat prin locuitorii pe care ii are, cat si prin frumusetea naturii de neintrecut, facand pe orice vizitator sa ramana fascinat de aceste lucruri.

- Radasenii se numaria printre primele localitati cu scoala sateasca de pe vremea stolnicului Vasile Cantacuzino anul 1858, care o inzestreaza cu local si plateste salariul invatatorului de atunci.

- in documente numele de Radaseni apare la inceputul secolului XV, uricul din februarie 1424, dat de Alexandru cel Bun lui popa Iuga.
- Peste 10 ani la 1434 satul Radaseni este facut danie lui popa Iuga insa in 1561 Alexandru Lapusneanu daruieste satul ctitoriei sale Manastirea Slatina.

Close